OVER MIJ

Linda VogelesangIk werd geboren in Hooge Zwaluwe. Dat is een klein dorp in de buurt van Breda en de Biesbosch. Ik woonde daar met mijn vader, moeder en twee zusjes.
Van jongs af aan was ik gek op boeken, lezen en schrijven. Als peuter trok ik het liefst alle boeken uit de boekenkast. Als kleuter wilde ik tijdens boswandelingen alle bordjes lezen (lang voordat ik écht kon lezen) en op de basisschool schreef ik al graag verhalen en gedichten.
Toen ik op de middelbare school zat, moest ik kiezen wat ik wilde worden. Dat was lastig, want ik wilde schrijver worden, maar ook bioloog. Ik hield net zo veel van planten en dieren als van letters en woorden. Eigenlijk werd ik het liefst Midas Dekkers. Die hoorde ik iedere week op de radio, waar hij grappige columns over dieren en mensen voorlas. Ook keek ik naar zijn programma’s op tv en deed zijn proefjes na in mijn vaders moestuin. Dus koos ik voor de studie biologie. Maar … op het allerlaatste moment bedacht ik me. Ik ging toch maar Nederlands studeren, in Nijmegen. In die stad vond ik het zo leuk dat ik er nog steeds woon.
Na die studie ging ik werken bij Uitgeverij Zwijsen in Tilburg, waar ze schoolboeken voor de basisschool maken. Ik heb daar aan verschillende aardrijkskunde-, biologie- en geschiedenismethodes meegewerkt. (Misschien ook aan de jouwe! Kijk maar eens of mijn naam in jouw lesboek staat.)
Maar ik ging ook weer naar school. Op de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht (HKU) volgde ik de opleiding Docentschap Literaire Vorming. Dat was echt iets voor mij: schrijven, schrijven, schrijven en anderen (kinderen en volwassenen) lesgeven in schrijven.

Het allereerste verhaal dat in een boek kwam was Kerstshow voor daklozen in 1997. Ik mocht het ook op de radio voorlezen.
De eerste gedichten die ik schreef kwamen in Zeg gauw iets spijkerhards te staan, een bundel kindergedichten die Edward van de Vendel in 2003 samenstelde met gedichten van mij en mijn klasgenoten op de HKU.
Mijn allereerste eigen kinderboek kwam uit in 2011: Kookschool Appeltje Eitje. Dit voelde niet alleen als een prijs: dat was het ook! Bij Uitgeverij Ploegsma deed ik mee aan een schrijfwedstrijd over koken. Ik verzon de kookschool van Trom en won: mijn eigen kinderboek! In 2012 kwam het tweede deel uit: De Wentelwens.
Daarna schreef ik veel korte verhalen en gedichten die in veel verschillende tijdschriften en boeken terechtkwamen.
In 2017 kwam mijn eerste gedichtenbundel uit bij Uitgeverij Querido, met prachtige foto’s van Marco Faasen. De bundel heet Gewoon een droom, omdat het over de nacht en over dromen gaat. Maar eigenlijk ook een beetje omdat de bundel voor mij ook een grote droom is die uitkwam. Een jaar later kwam de bundel Gekke giebelgriep uit bij Uitgeverij Zwijsen.
O ja: vanaf 2018 werk ik bij de Bibliotheek Gelderland Zuid in Nijmegen. Daar ben ik projectcoördinator voortgezet onderwijs. Dat betekent dat ik aan alle docenten en leerlingen in het voortgezet onderwijs mag vertellen hoe leuk en leerzaam het is om te lezen en te schrijven (en dat ze dat dus zelf ook zo veel mogelijk moeten doen). Echt iets voor mij, toch?