Leestips

Wat is een goed boek? Dat is een goede vraag, maar het antwoord is lastig te geven. Omdat iedereen anders is, heeft iedereen een ander antwoord op die vraag. En als je het mij vandaag vraagt, zal ik je misschien een ander antwoord geven dan gisteren of morgen.  Op deze pagina zal ik je dus wel vertellen welke boeken ik de laatste tijd heb gelezen. Maar … of jij dat goede boeken vindt, mag je zelf onderzoeken. Je hebt waarschijnlijk meer aan de links naar websites over boeken.

Land van lezen

Wil je als leerkracht meer doen aan leesplezier in je klas? Kijk dan eens op Land van Lezen van Uitgeverij Zwijsen. Hier vind je niet alleen veel boeken (gecategoriseerd op groep, thema, enz) maar ook downloads met lestips voor in de klas of leestips aan ouders, brochures van  Stichting Lezen en nog veel meer.

Leeskracht

Ben je tussen de 13 en 15 jaar en op zoek naar een geschikt boek? Kijk dan eens op Leeskracht. Daar krijg je telkens de keus uit twee foto’s. Aan de hand van jouw keuzes, wordt bepaald wat voor lezer jij bent. Aan het eind van de test, krijg je een boekenlijst voorgelegd, die precies bij jou past.

Leesplein

schermafbeelding-2016-12-20-om-14-15-23Ben je op zoek naar leuke, nieuwe boeken? Kijk dan eens op de site van Leesplein. Daar vind je allerlei nieuwtjes en weetjes over boeken, verdeeld over verschillende leeftijdscategorieën.

Het Boekenboek

Heb je net een goed jeugdboek gelezen en wil je weten of er iets is wat daaraan kan tippen? Blader dan door het Boekenboek: een prachtig vormgegeven boek dat niet alleen 50 belangrijke jeugdboeken uit Nederland en België bespreekt, maar daarnaast 1001 dwarsverbanden legt naar boeken, schrijvers, illustratoren, boekverfilmingen en veel meer. Wie het Boekenboek in zijn boekenkast heeft, raakt nooit uitgelezen.

Wat ik pas las

Net voor ze de Gouden Griffel won voor Gips, raakte ik in de ban van Anna Woltz. Eerst las ik haar boek Ik kan nog steeds niet vliegen (10+). Een mooi boek over de Tweede wereldoorlog, zonder dan het een echt oorlogsboek is. Daarna wilde ik natuurlijk Gips gaan lezen, maar dat boek was (niet gek!) voortdurend uitgeleend in de bibliotheek waar ik werk. Maar ik had geluk: als allereerste plukte ik haar nieuwste boek Alaska (10+) van de nieuweboekenplank. Nee, dit boek gaat niet over dat koude gebied, maar over een witte hond met die naam en twee pubers die elkaar niet kunnen luchten of zien totdat … ik verklap niets, behalve dat ik het zo’n goed boek vond dat ik meteen daarna Gips (10+) las (Yes! Ik had eindelijk een exemplaar kunnen bemachtigen). De drie boeken zijn echt familie van elkaar, maar zijn toch weer zo verassend anders dat ik nog lang niet uitgekeken (en uitgelezen) ben op de Woltz-boekenfamilie.

Op dit moment ben ik bezig met de trilogie van Rindert Kromhout die me werd aangeraden door een collega. Het gaat over de Bloomsbury-group: een groep Engelse schrijvers en kunstenaars uit het midden van de 20e eeuw. Omdat het eerste deel was uitgeleend, las ik eerst het tweede deel April is de wreedste maand(15+). Ik was meteen gegrepen door de familie en hun bijzondere levensstijl. Nu lees ik het eerste deel Soldaten huilen niet (15+) dat ik misschien nog wel beter vind. En daarna sluit ik natuurlijk af met het laatste deel Vertel me wie we waren (15+).

Over mij

Mijn allereerste eigen kinderboek kwam uit in 2011: Kookschool Appeltje-Eitje. Dit voelde niet alleen als een prijs: dat was het ook!