NIEUWS

Dichter.

Ken je het tijdschrift Dichter.? Dat is een tijdschrift vol poëzie dat 4 keer per jaar bij Plint verschijnt. Het meest recente nummer heeft de liefde als thema en werd geïllustreerd door Milja Paagman. en in het voorjaar verscheen een nummer over corona. Voor elk nummer schrijf ik (net als veel andere dichters) enkele gedichten. Elk nummer wordt door een andere illustrator geïllustreerd en het tijdschrift ziet er daardoor elke keer weer verrassend mooi en anders uit. Bij het nummer dat over school gaat, schreef ik lesbrieven, net als bij het Toekomst-nummer, dat begin 2020 verscheen.

Lieve juf

Mijn Lieve juf leidt haar eigen leven. Ze verscheen eerst op een poezieposter van Plint, toen ook in en op veel andere Plint-plekken, om me een paar jaar geleden te verrassen door op een muur van de Violenschool in Hilversum te verschijnen. Sinds kort maakt ze daar ook deel uit van een Straatpoëzieroute.

De Stekene Broederschool (België) zette mijn gedicht Lieve juf op muziek. Muziekdocent Joël Vranken maakte de melodie en zong het in. Leerlingen en collega’s verzorgden de percussie en gitaarsolo’s en maakten deel uit van de backing vocals. Moet je horen hoe leuk en mooi!

Jan van Coillie stelde een bloemlezing samen van de mooiste kindergedichten van de afgelopen tien jaar. Hierin zijn vier van mijn gedichten opgenomen, waarvan er één ook in het voorwoord wordt genoemd. Want (jeugd)dichters nemen je ‘mee naar Waaralleskan‘. De bloemlezing Een stukje van de regenboog werd uitgegeven door Davidsfonds Infodok.

Mons en Mari – de app

In de zomer van 2020 schreef ik verschillende verhalen over Mons en Mari, twee kinderen die al eeuwen in en rond de Mariënburgkapel in Nijmegen wonen. In juli konden gezinnen met kinderen de verhalen horen in de vorm van hoorspelen, illustraties en film. Nu maken deze deel uit van een app. Als je die downloadt, kun je rond de Mariënburgkapel QR-codes scannen en krijg je alle verhalen over Mons en Mari te horen.

Ik wou dat ik een vogel was

In 2020 verscheen bij Ploegsma de gedichtenbundel Ik wou dat ik een vogel was, met voor elke dag van het jaar een natuurgedicht. De illustraties zijn gemaakt door de Engelse illustrator Frann Preston-Gannon. De gedichten zijn geschreven door zeer diverse dichters. Als je door de bundel bladert vind je verdeeld over het jaar 8 gedichten van mij, die ik voor het grootste deel speciaal voor deze bundel schreef. Het boekenpanel van De wereld draait door was er al heel enthousiast over. Ook won het een Vlag en Wimpel van de Griffeljury.

Mijn zelfleesboek

In juni verscheen bij uitgeverij Ploegsma het boek Mijn zelfleesboek voor groep 3, waarin mijn verhaal Met Pier naar Schier werd opgenomen. Eerder schreef ik dit verhaal voor mijn nichtje Eeke. Nu is het er voor iedereen die leert lezen in groep 3!

AVI-boekjes voor Eeke en Jelger

Toen mijn nichtje Eeke 6 werd en leerde lezen, schreef ik een boek voor haar, waarin ze zelf de hoofdrol speelt, samen met Pier: een echte piraat. Het heet Met Pier naar Schier. Twee jaar later werd haar broer Jelger 6 en kreeg hij ook een boek van mij, waarin hij natuurlijk de hoofdrol speelt. Dat boek heet Vampiers zijn toch niet echt? Hun vader Gerard Metz maakte de illustraties. Uitgeverij Van Pommeren gaf het uit. Beide boeken zijn via de website van de uitgeverij te bestellen.

Storm op zee

Voor de Koordagen voor Kinderen in Vlaanderen maakte componist Jan van der Roost een compositie op mijn gedicht Storm op zee, dat eerder werd opgenomen in de bloemlezingen Wie heeft hier met verf lopen lopen smijten? (Querido, 2010) en Zot van Zee (Maatschappij van de Brugse Zeehaven, 2017). Het muziekstuk kan besteld worden bij EUprint.

Puzzling Poetry


Studio Louter maakte de app Puzzling Poetry Woordenschatkist, waarmee je gedichten kunt ‘puzzelen’. In de app is mijn gedicht Dag jas opgenomen. Het spel is te spelen in het Nederlands, Duits en Frans en je kunt het hier gratis downloaden.