NIEUWS

Kinderboekenweek

Van 4 t/m 15 oktober is het Kinderboekenweek. Dit jaar is het thema ‘Bij mij thuis’. In die periode ga ik naar diverse scholen om te vertellen over mijn werk als schrijver en dichter en ga ik met kinderen aan de slag om zelf een gedicht te schrijven over wat hun (t)huis bijzonder maakt. Wie mij wil boeken, kan dat doen via De Schrijverscentrale. Op hun site vind je ook meer informatie over de lessen die ik voor de verschillende groepen van het basisonderwijs ontwikkeld heb. Zie hier

Heel de wereld wordt wakker

 

In 2022 kwam de prachtige bloemlezing ‘Heel de wereld wordt wakker’ uit, uiterst zorgvuldig samengesteld door Jaap Robben en prachtig geïllustreerd door Sebastiaan Van Doninck. In juni ontving de bundel een zilveren griffel. Daar mag ik een piepklein beetje trots op zijn, aangezien er tussen de 333 gedichten 4 van mij in staan.

Juf & Meester

Uitgeverij Malmberg geeft 2 keer per jaar het tijdschrift Juf & Meester uit. Je raadt al voor welke doelgroep dat is. Sinds 2022 vind je in elk nummer een gedicht van mijn hand.

Poëziepaleis

Ik ben al jaren groot fan van Het Poëziepaleis. Deze organisatie organiseert al zo lang ik kan heugen de landelijke dichtwedstrijden Kinderen & Poëzie (voor de basisschool) en Doe maar dicht maar voor de middelbare school. Ik had al verschillende keren de eer en het plezier om in de jury van Kinderen & Poëzie te zitten. Dit jaar werden alle winnende gedichten verzameld in de bundel Confetti in je hoofd.

Maar Het Poëziepaleis is ook (samen met schrijver en dichter Rian Visser) de motor achter Raadgedicht. Ook daar ben ik groot fan van, weten alle leerkrachten die ik in de afgelopen jaren een inspiratieworkshop heb gegeven. Op de site vind je 3 van mijn gedichten: Knalfuif, Huis te koop en Dan pas. Raad jij welk woord ontbreekt? Of … verzin je een mooier woord dan ik? Nog beter!

Dichter.

Ken je het tijdschrift Dichter.? Dat is een tijdschrift vol poëzie dat 4 keer per jaar bij Plint verschijnt. Voor elk nummer schrijf ik (net als veel andere dichters) enkele gedichten. Elk nummer wordt door een andere illustrator geïllustreerd en het tijdschrift ziet er daardoor elke keer weer verrassend mooi en anders uit. Bij het nummer dat over school gaat, schreef ik lesbrieven, net als bij het Toekomst-nummer, dat begin 2020 verscheen.

Een stukje van de regenboog

Jan van Coillie stelde in 2020 een bloemlezing samen van de mooiste kindergedichten van de afgelopen tien jaar. Hierin zijn 4 van mijn gedichten opgenomen, waarvan er één ook in het voorwoord wordt genoemd: Want (jeugd)dichters nemen je ‘mee naar Waaralleskan’. De bloemlezing Een stukje van de regenboog werd uitgegeven door Davidsfonds Infodok.

Een wonderprachtig dier

In 2019 verscheen bij Ploegsma de gedichtenbundel Ik wou dat ik een vogel was, met voor elke dag van het jaar een natuurgedicht. De illustraties werden gemaakt door de Engelse illustrator Frann Preston-Gannon. Als je door de bundel bladert vind je verdeeld over het jaar 8 gedichten van mij. In 2021 kreeg dit boek er een broertje of zusje bij: Wonderprachtig dier. In dit boek vind je precies evenveel gedichten, nu bij de illustraties van Britta Teckentrup. Met hier en daar ook een gedicht van mij.

Altijd wat te vieren

In oktober ’21 verscheen bij Querido de bundel Altijd wat te vieren, gevuld met gedichten om gelukkig van te worden. De bundel is feestelijk geïllustreerd door Carll Cneut. Mijn gedicht Lege kleren (eerder verschenen in Gewoon een droom) maakt deel uit van deze lees- en feest-vreugde.

Hoe lief ik je heb

In juli ’21 verscheen bij Ploegsma Hoe lief ik je heb, met 25 gedichten over liefde en vriendschap. De bundel is prachtig geïllustreerd door Sophie Pluim. Mijn gedicht Beste beste vriend heeft de eer om de bundel te mogen openen.

Lieve juf

Mijn Lieve juf leidt haar eigen leven. Ze verscheen eerst op een poëzieposter van Plint, toen ook in en op veel andere Plint-plekken, en in de bloemlezing Heel de wereld wordt wakker.  Een paar jaar geleden verraste ze me ook door op een muur van de Violenschool in Hilversum te verschijnen. Sinds kort maakt ze daar ook deel uit van een Straatpoëzieroute.

De Stekene Broederschool (België) zette Lieve juf op muziek. Muziekdocent Joël Vranken maakte de melodie en zong het in. Leerlingen en collega’s verzorgden de percussie en gitaarsolo’s en maakten deel uit van de backing vocals. Moet je horen hoe leuk en mooi!

Storm op zee

Voor de Koordagen voor Kinderen in Vlaanderen maakte componist Jan van der Roost een compositie op mijn gedicht Storm op zee, dat eerder werd opgenomen in de bloemlezingen Wie heeft hier met verf lopen lopen smijten? (Querido, 2010) en Zot van Zee (Maatschappij van de Brugse Zeehaven, 2017). Het muziekstuk kan besteld worden bij EUprint.