OP BEZOEK

Bij jou op bezoek?

Wil je mij uitnodigen voor een bezoek op jouw school, bibliotheek of andere organisatie? Neem dan contact op met De Schrijverscentrale.
Wil je eerst meer weten over mij of wat ik voor je kan betekenen? Stuur me dan een mail of een bericht via mijn contactpagina.

Vertellen op school

Vertellen op school

Ik ga vaak naar scholen om te vertellen over mijn boeken en gedichten. Zo was ik bijvoorbeeld op De Schittering in Hooge Zwaluwe, waar ik vroeger zelf op school zat. In de Kinderboekenweek en Poëzieweek ging en ga ik naar diverse scholen in het hele land. Vaak geef ik tijdens het bezoek ook een schrijfopdracht aan de groep of doe een quiz.

Gedichten (leren) schrijven

Ik geef ook vaak poëzieles op scholen. Veel kinderen denken dat gedichten schrijven moeilijk is, maar dat valt reuze mee. In Schagen bezocht ik bijvoorbeeld kinderen uit groep 3, 4 en 5, als onderdeel van een project creatief schrijven. Ik leerde ze dat zij net als ik een woordenflipperkast in hun hoofd hebben, en dat je die goed kunt gebruiken als je een gedicht wilt schrijven. Dat dat klopt, merkten ze toen ze een gedicht schreven bij een illustratie van Marco Faasen.

Les voor de juf

Ik geef ook les aan juffen en meesters. Sommige juffen willen leren hoe ze goede (en leuke) lessen creatief schrijven kunnen ontwikkelen. En sommige meesters willen leescoördinator worden. Zij volgen bij mij de cursus Open Boek. Ook geef ik schrijfles aan volwassenen die zelf beter (of meer) willen schrijven.

Kinderboekenfeest

Kinderboekenfeest

In 2012 vertelde ik op het Kinderboekenfeest in Nijmegen in de vorm van een voorstelling over mijn boek Kookschool Appeltje Eitje. Daarna konden kinderen in een workshop een brief schrijven aan Trom, waarin ze hem een probleem konden voorleggen. En … hij schreef iedereen een persoonlijke brief terug met een van zijn bijzondere recepten.

Poëzie in het park

Vier jaar lang ging ik ieder voor- en najaar naar park Hartenstein in Oosterbeek. Ik was daar nooit alleen. Telkens kreeg ik gezelschap van een klas. Samen roken we aan bloesems, voelden aan blaadjes en tuurden naar de grond. Waarom? Om er daarna gedichten over te schrijven, voor poëziefestival Het Park vertelt.

Kinder- en vakjury

In 2011 was ik voorzitter van de Kinderjury bij de poëziewedstrijd Kinderen en Poëzie. Met een groep kinderen lazen en keurden we heel veel gedichten. Uiteindelijk wisten ze wie de winnaar was. De kinderen maakten een animatie van het winnende gedicht en samen gingen we naar Groningen waar we eindelijk mochten vertellen wie we de beste vonden. De kinderen van de jury kwamen zelfs in het Jeugdjournaal. Kijk maar! 

In 2018, 2019 en 2022 zat ik in de vakjury van deze wedstrijd, samen met een aantal andere dichters. En weet je wat grappig is? Voor de vakjury was het kiezen van de winnaars even lastig én leuk als voor de kinderjury .