NIEUWS

Poëzieweek

Van 30 januari tot en met 5 februari was de Poëzieweek in Nederland en Vlaanderen. Dit jaar met als thema ‘de toekomst is nu’. Ook dit jaar werden er lesbrieven bij gemaakt. Mijn gedicht ‘Lieve juf’ stond dit jaar centraal bij een van deze lessen die je hier vindt. Daarnaast stond mijn gedicht op ansichtkaarten die je cadeau kreeg bij je bibliotheek.

Ook het tijdschrift Dichter. richtte zich op de toekomst. In opdracht van de bibliotheken Brummen, Nijkerk en Noord-Veluwe maakte ik hier lesbrieven bij. Deze zijn ook beschikbaar voor abonnees van Dichter.

Op 22 januari was ik als schrijver te gast op de Merkelbachschool in Amsterdam en op 3 februari gaf ik poëzielessen op basisschool De Bron in Lunteren.

Ik wou dat ik een vogel was

In november verscheen bij Ploegsma de gedichtenbundel Ik wou dat ik een vogel was, met voor elke dag van het jaar een natuurgedicht. De illustraties zijn gemaakt door de Engelse illustrator Frann Preston-Gannon. De gedichten zijn geschreven door zeer diverse dichters. Als je door de bundel bladert vind je verdeeld over het jaar 8 gedichten van mij, die ik voor het grootste deel speciaal voor deze bundel schreef. Het boekenpanel van De wereld draait door was er al heel enthousiast over. Hopelijk word jij dat ook!

Dichter.

Ken je het tijdschrift Dichter.? Dat is een tijdschrift vol poëzie dat 4 keer per jaar bij Plint verschijnt. Voor elk nummer schrijf ik (net als veel andere dichters) enkele gedichten. Elk nummer wordt door een andere illustrator geïllustreerd en het tijdschrift ziet er daardoor elke keer weer verrassend mooi en anders uit. Bij het nummer dat over school gaat, schreef ik lesbrieven.

Met Pier naar Schier

Toen mijn nichtje 6 werd en net leerde lezen, schreef ik een boek voor haar, waarin ze zelf de hoofdrol speelt, samen met Pier: een echte piraat. Haar vader Gerard Metz maakte de illustraties. Uitgeverij Van Pommeren gaf het uit. Het boek is via de website van de uitgeverij te bestellen.

Storm op zee

Voor de Koordagen voor Kinderen in Vlaanderen maakte componist Jan van der Roost een compositie op mijn gedicht Storm op zee, dat eerder werd opgenomen in de bloemlezingen Wie heeft hier met verf lopen lopen smijten? (Querido, 2010) en Zot van Zee (Maatschappij van de Brugse Zeehaven, 2017). Het muziekstuk kan besteld worden bij EUprint.

Zomerplacemats

In opdracht van Cubiss verzamelde en schreef ik teksten voor de Zomerplacemats die zij ontwikkelden om kinderen uit taalarme gezinnen tijdens de zomervakantie te stimuleren om door te gaan met lezen. Kinderen die dat niet doen, komen vaak met een lager AVI-niveau terug op school en dat moet natuurlijk voorkomen worden! De vrolijke, kleurrijke illustraties, vormgeving én doe-opdrachten werden gemaakt door Jessica van der Werff.

Kijk eens wat ik kan


In juni verscheen bij uitgeverij Ploegsma het voorleesboek Kijk eens wat ik kan waarvoor ik het verhaal Wees blij! schreef. Hierin wil Kasper dolgraag naar de dokter, want alle kinderen uit zijn klas zijn daar al eens geweest. Alleen hij nog niet.

Kinderen & Poëzie

Ieder jaar organiseert Het Poëziepaleis de dichtwedstrijd Kinderen & Poëzie voor basisschoolleerlingen uit groep 3 t/m 8. Alle kinderen van 6 t/m 12 jaar uit Nederland en België mogen meedoen. 

De afgelopen twee jaar maakte ik deel uit van de vakjury. Een moeilijke, maar vooral ook erg leuke taak!

Puzzling Poetry


Studio Louter maakte de app Puzzling Poetry Woordenschatkist, waarmee je gedichten kunt ‘puzzelen’. In de app is mijn gedicht Dag jas opgenomen. Het spel is te spelen in het Nederlands, Duits en Frans en je kunt het hier gratis downloaden.

Op de radio

Op 4 september 2018 was ik te gast bij Bert Kranenbarg op Radio 5. Het tijdschrift Dichter. van Plint had voor de Week van de Alfabetisering een nummer gemaakt in opdracht van Stichting Lezen en Schrijven. Op de radio mocht ik mijn gedicht ‘Verstoppertje’ voorlezen en vertellen over wat bibliotheken doen om mensen met leesproblemen te helpen. Hier hoor je het interview.