NIEUWS

Zomerplacemats

In opdracht van Cubiss verzamelde en schreef ik teksten voor de Zomerplacemats die zij ontwikkelden om kinderen uit taalarme gezinnen tijdens de zomervakantie te stimuleren om door te gaan met lezen. Kinderen die dat niet doen, komen vaak met een lager AVI-niveau terug op school en dat moet natuurlijk voorkomen worden! De vrolijke, kleurrijke illustraties, vormgeving én doe-opdrachten werden gemaakt door Jessica van der Werff.

Kijk eens wat ik kan


In juni verschijnt bij uitgeverij Ploegsma het voorleesboek Kijk eens wat ik kan waarvoor ik het verhaal Wees blij! schreef. Hierin wil Kasper dolgraag naar de dokter, want alle kinderen uit zijn klas zijn daar al eens geweest. Alleen hij nog niet.

Storm op zee

Voor de Koordagen voor Kinderen in Vlaanderen maakte componist Jan van der Roost een compositie op mijn gedicht Storm op zee, dat eerder werd opgenomen in de bloemlezingen Wie heeft hier met verf lopen lopen smijten? (Querido, 2010) en Zot van Zee (Maatschappij van de Brugse Zeehaven, 2017). Het muziekstuk kan besteld worden bij EUprint.

Dichter.

Ken je het tijdschrift Dichter.? Dat is een tijdschrift vol poëzie dat 4 keer per jaar bij Plint verschijnt. Voor elk nummer schrijf ik (net als veel andere dichters) enkele gedichten. Elk nummer wordt door een andere illustrator geïllustreerd en het tijdschrift ziet er daardoor elke keer weer verrassend mooi en anders uit. Bij het nummer dat over school gaat, schreef ik lesbrieven.

Puzzling Poetry


Studio Louter maakte de app Puzzling Poetry Woordenschatkist, waarmee je gedichten kunt ‘puzzelen’. In de app is mijn gedicht Dag jas opgenomen. Het spel is te spelen in het Nederlands, Duits en Frans en je kunt het hier gratis downloaden.

Kinderen & Poëzie

Ieder jaar organiseert Het Poëziepaleis de dichtwedstrijd Kinderen & Poëzie voor basisschoolleerlingen uit groep 3 t/m 8. Alle kinderen van 6 t/m 12 jaar uit Nederland en België mogen meedoen. 

Vorig jaar en dit jaar maak ik onderdeel uit van de vakjury. Dit jaar deed ik dat samen met Mary Heylema, Jelmer Soes, Thomas de Veen en Eline Rottier. Een moeilijke, maar vooral ook erg leuke taak!

De 100 winnaars werden uitgenodigd voor het Boekids-festival op 10 juni in Den Haag. Daar ontvingen zij de bundel Bijna de bocht om met hun gedicht erin. Vos Speelpenning won de hoofdprijs voor de middenbouw en Sam Berding was de winnaar bij de bovenbouw. Klik op hun namen voor de animaties van hun gedichten.

Gedicht in AZC’s

Het tijdschrift Dichter. van Uitgeverij Plint maakte een nummer voor vluchtelingen, waarbij ze samenwerkte met het COA. De Asielzoekerscentra mochten een gedicht uit het nummer kiezen dat op een van hun muren werd gehangen. Een aantal AZC’s koos voor mijn gedicht ‘Balans’. Op 20 november was ik in AZC Beverwaard waar mijn gedicht feestelijk werd onthuld. TV Rijnmond was daarbij.

Met Pier naar Schier

In november werd mijn nichtje 6. Omdat ze net leerde lezen, schreef ik een boek voor haar, waarin ze zelf de hoofdrol speelt, samen met Pier: een echte piraat. Haar vader Gerard Metz maakte de illustraties. Uitgeverij Van Pommeren gaf het uit. Het boek is via de website van de uitgeverij te bestellen.

Op de radio

Op 4 september was ik te gast bij Bert Kranenbarg op Radio 5. Het tijdschrift Dichter. van Plint had voor de Week van de Alfabetisering een nummer gemaakt in opdracht van Stichting Lezen en Schrijven. Op de radio mocht ik mijn gedicht ‘Verstoppertje’ voorlezen en vertellen over wat bibliotheken doen om mensen met leesproblemen te helpen. Hier hoor je het interview.

Gewoon een droom

Mijn gedichtenbundel Gewoon een droom kwam in 2017 uit bij Uitgeverij Querido Kinderboeken. De bundel heet zo omdat alle gedichten over het donker, de nacht en dromen gaan. Maar ook omdat het voor mij een grote droom is dat deze bundel uitgegeven is. Eigenlijk is het ook niet ‘mijn’ maar ‘onze’ bundel, want ik werkte nauw samen met Marco Faasen die de sfeervolle foto’s maakte. In veel gevallen maakte hij eerst het beeld en maakte ik daar een gedicht bij. In andere gevallen ging het andersom. Kijk hier voor meer.

Save

Gekke giebelgriep

In mei verscheen de bundel Gekke giebelgriep die ik schreef voor Uitgeverij Zwijsen. Het is een bundel met gedichten over een klas met een juf. De klas lijkt vast op jouw klas, want er is een verlegen klasgenoot die een spreekbeurt moet houden, een verliefde jongen en een meisje dat bijna in slaap valt tijdens de rekenles. Op wie lijk jij het meest? En wanneer had jouw klas voor het laatst de gekke giebelgriep? De illustraties zijn gemaakt door Natascha Stenvert, die ook de tekeningen van Kookschool Appeltje Eitje en De Wentewens maakte. Bij de bundel is ook een lesbrief gemaakt. Die vind je hier.

Nominatie Gouden Poëziemedaille

Mijn bundel Gewoon een droom was genomineerd voor de Gouden Poëziemedaille, een tweejaarlijkse prijs die wordt uitgeloofd door het Poëziecentrum België. Naast mijn bundel waren 4 andere bundels genomineerd. Op 30 mei kregen we in Deurne (vlakbij Antwerpen) te horen wie de gouden Poëziemedaille kreeg omgehangen. Dat was Bette Westera, voor haar bundel Was de aarde vroeger plat? Het juryrapport vind je hier.

Maak je eigen moestuin!

In opdracht van Uitgeverij Zwijsen schreef ik Maak je eigen moestuin!, een informatief boek voor kinderen die zelf een moestuin willen hebben. Wie dit boek leest, leert dus veel, maar het boek is ook om te lachen, want het staat vol moestuin-moppen. Denk je alles te weten? Doe dan de test achterin het boek.

Op tv met Jock

In 2016 was ik op tv in het kinderprogramma Junior van tv Dordrecht. Ik had hiervoor een gesprek met Jock de aap: een ras-interviewer! Hij wil van me weten hoe het is om kinderboekenschrijfster te zijn.