NIEUWS

Nominatie Gouden Poëziemedaille

Mijn bundel Gewoon een droom is genomineerd voor de Gouden Poëziemedaille, een prijs die wordt uitgeloofd door het Poëziecentrum België. Naast mijn bundel zijn nog 4 andere bundels genomineerd. Welke dat zijn, lees je hier. Op 30 mei krijgen we in Deurne (vlakbij Antwerpen) te horen wie de Gouden Poëziemedaille krijgt omgehangen.

Poëzieweek

Van 25 tot en met 31 januari was het Poëzieweek. Dit jaar stond in het teken van theater. Voor scholen zijn lesbrieven gemaakt. Mijn gedicht Schimmenspel uit de bundel Gewoon een droom is hierin opgenomen. Daarnaast ging ik in de Poëzieweek naar diverse scholen toe om samen met kinderen gedichten te schrijven. Zo was ik op dinsdag 23 januari te gast op CNS De Groenling in IJsselmuiden en op vrijdag 26 januari op het Kamerlingh Onnes College in Groningen. Op woensdag 31 januari was ik uitgenodigd op de Violenschool in Hilversum. Daar gebeurde iets bijzonders: op de muur van de school staat sinds die dag mijn gedicht Lieve juf.

Raadgedicht

Ken je Raadgedicht? Een raadgedicht is een gedicht waarin één woord ontbreekt. Dit woord is afgedekt en alleen de dichter kent het woord. Tien weken achter elkaar kun je op de site een nieuw gedicht lezen en raden naar het ontbrekende woord. De week erna staat de oplossing op de site en zie je ook wat andere lezers voor oplossing bedachten. In de week van 29 januari kon je het ontbrekende woord uit mijn gedicht Dan pas raden. Maar ook nu kan dat nog. De oplossing vind je er ook. In 2017 was mijn gedicht Huis te koop ook een raadgedicht. Je kunt het nog steeds lezen, raden en de oplossing bekijken.

Gewoon een droom

Mijn gedichtenbundel Gewoon een droom kwam in 2017 uit bij Uitgeverij Querido Kinderboeken. De bundel heet zo omdat alle gedichten over het donker, de nacht en dromen gaan. Maar ook omdat het voor mij een grote droom is dat deze bundel uitgegeven is. Eigenlijk is het ook niet ‘mijn’ maar ‘onze’ bundel, want ik werkte nauw samen met Marco Faasen die de sfeervolle foto’s maakte. In veel gevallen maakte hij eerst het beeld en maakte ik daar een gedicht bij. In andere gevallen ging het andersom. Kijk hier voor meer.

Save

Maak je eigen moestuin!

In opdracht van Uitgeverij Zwijsen schreef ik Maak je eigen moestuin!, een informatief boek voor kinderen die zelf een moestuin willen hebben. Wie dit boek leest, leert dus veel, maar het boek is ook om te lachen, want het staat vol moestuin-moppen. Denk je alles te weten? Doe dan de test achterin het boek.

Dichter.

Ken je het tijdschrift Dichter.? Dat is een tijdschrift vol poëzie dat 4 keer per jaar bij Plint verschijnt. Voor elk nummer schrijf ik (net als heel veel andere dichters) enkele gedichten. Het meest recente nummer verscheen in de Kinderboekenweek en is gruwelijk eng. Het volgende nummer verschijnt voor kerst en is geschreven voor vluchtelingen. Bij het nummer dat over school gaat, maakte ik lesbrieven.

Voorlees- en zelfleesverhalen

Uitgeverij Ploegsma geeft een serie voorleesboeken uit met verhalen voor kinderen van verschillende leeftijden. Voor al die boeken schreef ik een verhaal, net als heel veel andere schrijvers. Dit jaar is de serie uitgebreid met Het grote zelfleesboek. Daarvoor schreef ik op avi M5-niveau het verhaal Leuker dan wol, over mijn (echt bestaande!) poes Sien. Over haar schreef ik al eerder een boek met drie verhalen op E3-niveau: Sien.

Diep in het bos

diep-in-het-bosIn  december 2016 werd in Villa Zebra (het Rotterdamse kindermuseum voor hedendaagse kunst) de tentoonstelling Diep in het bos geopend. In deze tentoonstelling kun je met drie verschillende routes door het bos dwalen. Daarbij kom je verschillende kunstwerken van diverse kunstenaars tegen. Ik kreeg de opdracht om de teksten voor de routes te schrijven. De tentoonstelling is zo’n succes dat hij verlengd wordt tot maart 2018!

Samen een boek schrijven

Ik schrijf niet alleen zelf boeken, ik doe dat ook met leerlingen van verschillende groepen. Vaak doe ik dat met Kinderschrijflab. Toen het boek van leerlingen van de Caleidoscoop werd gepresenteerd in de Bibliotheek Cultura (waar ik werk) kwamen we zelfs op tv!

Op tv met Jock

In februari was ik op tv in het kinderprogramma Junior van tv Dordrecht. Ik had hiervoor een gesprek met Jock de aap: een ras-interviewer! Hij wil van me weten hoe het is om kinderboekenschrijfster te zijn.