NIEUWS

Workshop Kinderboekenweek

Gruwelijk eng! Dat is de titel van de Kinderboekenweek die van 4 t/m 15 oktober plaatsvindt. Je kunt dan denken aan spoken en enge wezens, maar ik denk liever aan bang zijn in het donker en enge dromen. In de Kinderboekenweek ga ik naar scholen en boekwinkels om te vertellen over mijn bundel Gewoon een droom – droomgedichten en nachtgedachten. Voor de gedichten uit die bundel liet ik me inspireren door de foto’s die Marco Faasen maakte. Tijdens mijn workshop laat ik kinderen (van 8 t/m 12 jaar) hetzelfde doen: een gedicht of tekst schrijven bij een foto van Marco. Dat levert mooie, droomachtige maar ook gruwelijk enge resultaten op!
Wil je me uitnodigen? Kijk dan hier.

Dichter.

In de Kinderboekenweek verscheen er bij Plint een nieuw tijdschrift vol gedichten dat Dichter. heet. Het eerste nummer zette – net als de Kinderboekenweek zelf – opa’s en oma’s in het zonnetje. Ik mocht er drie gedichten voor schrijven. Meer weten? Kijk hier! Het tweede nummer verscheen in januari (rond de Poëzieweek) en heeft als thema school. Bij dat nummer schreef ik drie gedichten en maakte lesbrieven. Dichter nummer 3 komt in het voorjaar uit en gaat over vakantie.

Gewoon een droom

Mijn gedichtenbundel Gewoon een droom is eind januari uitgekomen bij Uitgeverij Querido Kinderboeken. De bundel heet zo omdat alle gedichten over het donker, de nacht en dromen gaan. Maar ook omdat het voor mij een grote droom is dat deze bundel uitgegeven is. Eigenlijk is het ook niet ‘mijn’ maar ‘onze’ bundel, want ik werkte nauw samen met Marco Faasen die de sfeervolle foto’s maakte. In veel gevallen maakte hij eerst het beeld en maakte ik daar een gedicht bij. In andere gevallen ging het andersom. Kijk hier voor meer.

Save

Voorlees- en zelfleesverhalen

Uitgeverij Ploegsma geeft een serie voorleesboeken uit met verhalen voor kinderen van verschillende leeftijden. Voor al die boeken schreef ik een verhaal, net als heel veel andere schrijvers. Na het Het grote voorleesboek voor rond de 4, 5 en 6 en 7 jaar is er nu ook Het Grote Voorleesboek voor rond de 3 jaar, met hierin mijn verhaal Zipla over Yildiz die voor het eerst gaat wennen in de kleuterklas. In 2017 verschijnt Het grote zelfleesboek met Leuker dan wol, een verhaal dat ik schreef op avi M5-niveau, over mijn (echt bestaande!) poes Sien. Over haar schreef ik al eerder een boek met drie verhalen op E3-niveau: Sien.

Zot van zee

schermafbeelding-2016-12-16-om-15-42-30De Maatschappij van de Brugse Zeehaven liet een bloemlezing vol zeegedichten samenstellen door Jan van Coillie, met illustraties van misschien wel de beste Vlaamse illustratoren van dit moment. Mijn gedicht Storm op zee kreeg daar zo waar een plaatsje in. De bloemlezing werd cadeau gedaan aan leerlingen in de kustgemeentes van Vlaanderen en is helaas (helaas, helaas!) niet in winkels te koop.

Diep in het bos

diep-in-het-bosOp 9 december werd in Villa Zebra (het Rotterdamse kindermuseum voor hedendaagse kunst) de tentoonstelling Diep in het bos geopend. In deze tentoonstelling kun je met drie verschillende routes door het bos dwalen. Daarbij kom je verschillende kunstwerken van diverse kunstenaars tegen. Ik kreeg de opdracht om de teksten voor de routes te schrijven. Daarom weet ik als geen ander dat dit een tentoonstelling wordt die je niet mag missen!

Samen een boek schrijven

Ik schrijf niet alleen zelf boeken, ik doe dat ook met leerlingen van verschillende groepen. Vaak doe ik dat met Kinderschrijflab. Toen het boek van leerlingen van de Caleidoscoop werd gepresenteerd in de Bibliotheek Cultura (waar ik werk) kwamen we zelfs op tv!

Rapport

RapportIn 2013 maakte Plint een poster en een kaart van mijn gedicht Lieve juf, geïllustreerd door Nikki Smits. Deze combinatie van beeld en gedicht kwam ook in het boek Ik vind je veel te lief, op hun verjaardagskalender en in het dikke boek Één gedicht is nooit genoeg te staan. Nu is er ook een A4-poster met mijn gedicht Rapport. Een leuk bedankje voor alle lieve juffen en meesters, als het schooljaar voorbij is. Wie wil, kan de producten hier bestellen.

Op tv met Jock

In februari was ik op tv in het kinderprogramma Junior van tv Dordrecht. Ik had hiervoor een gesprek met Jock de aap: een ras-interviewer! Hij wil van me weten hoe het is om kinderboekenschrijfster te zijn.